İnsanları Birbirinden Ayıran, “Sosyal Ara Robotu” Geliştirildi!

İnsanları Birbirinden, Ayıran, Sosyal Ara Robotu, Geliştirildi!,

İnsanları Birbirinden Ayıran, "Sosyal Ara Robotu" Geliştirildi!

Beşerler arasındaki mesafeyi algılayabilen ve onlara çok yakın olduklarını hatırlatmak için yuvarlanabilen bir taşınabilir robot üretildi. Tam olarak Robocop olmasa da, bir yerden başlanması gerekiyordu dedirten bir robot bu…

Maryland Üniversitesi, College Park doktora öğrencisi Adarsh Jagan Sathyamoorthy ve çalışma arkadaşları; objeler yahut beşerler ortasındaki aralıkları derinlik algısı ile belirleyebilen bu değişik robotu PLOS ONE’da anlattılar.

Robot birebir vakitte hareketli olduğu için, kalabalık bir alanda birbirine çok yakın olan insanlara hakikat ilerleyerek inançlı bir uzaklığa çekilmelerini teşvik etmek için kullanılabiliyor. Makale, bunun “takılmış bir ekran kullanılarak ve sağduyulu bir formda” yapıldığını tez ediyor.

Müellifler arayı CDC’nin tavsiye ettiği iki metre olarak belirlediler. Ancak bilim insanlarının aralık tavsiyesi değiştikçe, robot yine programlanabiliyor.

Bir kalabalığın sabit üyeleri ortasındaki arayı tespit etmek muhtemelen kulağa kolay geliyordur. Lakin Sathyamoorthy’nin robotu çok daha fazlasını başarabiliyor. Robot sırf birlikte hareket eden beşerler ortasında devam eden fizikî aralık ihlallerini tespit etmekle kalmayıp, tıpkı vakitte yakınlığın bulaşmayı en çok kolaylaştırdığı bireylere, örneğin daha büyük kümelere öncelik verebilme yeteneğine de sahip.

Robot, kendi kameralarını ve LiDAR sistemini kullanarak kalabalık sahneleri taklit eden gönüllüler üzerinde aktifliğini kanıtladı ve ayrıyeten, “büyükler” tarafından izleniyormuş üzere hissetmenizi sağlamak için CCTV kameralarına da bağlanabiliyor.

Ayrıyeten, şimdi ismi açıklanmayan bu robot, potansiyel olarak ateşi olan insanları tespit etmek için bir termal kamera ile donatılmış durumda. Bu kamera sayesinde sırf bu şahısları farklı tutulması gerekenler için öncelik listesinin direkt en üstüne taşımasını sağlamakla kalmıyor, birebir vakitte bu bilgileri kişi takibi için de kullanabiliyor. Müellifler, saklılığı korumak için bunun kimlik gizleme sistemleri ile birleştirileceğini söylüyor.

Makale, robotun ailelerin yaygın olduğu yerlerde kullanışlılığını sınırlayabilecek bir halde “yabancılarla birebir haneden insanları ayırt edemediğini” kabul ediyor.

Bu cins robotların gerçek dünyadaki durumlarda ne kadar tesirli olduklarından bağımsız olarak, yalnızca orada olduklarını bilmek bile, beşerler için caydırıcı olabilir. Ve bu bile potansiyel olarak kendi başına hastalık denetimi için tesirli bir yöntem olmaya aday…

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook Yorumları