Bulut Teknolojisi Nedir? 2022

Bulut, Teknolojisi ,Nedir? 2022,

İş hayatında ve özel hayatta artık pek çok işlemi, fotoğraflar, videolar ya da belgeler kullanarak hallediyoruz. Kullandığımız elektronik cihazların hafızaları eskiye oranla yüksek olsa da çoğu zaman en sık yaşanan problem, depolama hafızasının yetersiz kalması oluyor. İşte tam da bu noktada devreye giren Bulut teknolojisi İngilizce adıyla “cloud computing” yetersiz depolama sorunlarına çözüm sunuyor.

Bulut Teknolojisi Nedir? 2022
Bulut Teknolojisi Nedir? 2022

Pek çok kişinin aktif olarak kullandığı Bulut teknolojisi; başta bilgisayar olmak üzere, sunucu, tablet ve akıllı telefon gibi cihazların vasıtasıyla verilerinizi internet tabanlı bir sisteme depolayabilme olanağı sunar. Zaman ve yer fark etmeksizin dilediğinizde erişim sağlayabildiğiniz bu veriler, cihazların hafızasında duyulan artış ihtiyacını ortadan kaldırır.

Bulut Teknolojisinin Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Herhangi bir kuruluma ihtiyacı olmayan Bulut teknolojisini, internet bağlantısı kullanarak hayatın her alanında aktif olarak kullanabilirsiniz. Özellikle de boyutu büyük olan dosyalar için oldukça gerekli olan bu sistem, depolamanın yanında verilerinizi paylaşmada da kolaylık sağlıyor.

İlk defa 2006 yılında Amazon S3 bulut tabanlı sistemin kullanılmasıyla hayata geçirilmiş oldu. Şimdilerde oldukça popüler olan Google Drive, Dropbox ve Microsoft Azure gibi sağlayıcıların hepsi bulut teknolojisinden faydalanarak hizmet sunar. Genel olarak Bulut teknolojisi ne işe yarar, şahsi ve ticari kullanıcılarına hangi faydaları sunar listeleyelim.

Maliyet: İşletmeler için gerekli olan veri merkezleri, donanım ya da yazılım gibi yüklü alımların ve bunların kurulum maliyetlerinin önüne geçer.

Hız: Her türlü verinin depolanabildiği Bulut teknolojisi verilere çok kısa sürelerde ulaşıp, gerekli işlemleri normalden daha hızlı yapabilmenizi sağlar.

Küresellik: İnternet bağlantısıyla dünyanın her yerinden bulut sistemine kayıt edilen verilere ulaşım sağlanabilir. Özellikle de küresel bazda ele alındığında erişim kolaylığı sunması büyük bir avantajdır.

Yüksek oranda verimlilik: Şirket bazlı kullanılan bulut sistemi, tüm çalışanların daha verimli bilgi erişimine ulaşmasında etkilidir.

Performans: Diğer depolama ve paylaşım araçlarına oranla sağladığı performans yüksektir.

Verileri koruma: Olası kötü durumlara karşı verilerinizi korumaya alması iş ve bilgi akışında yaşanabilecek aksaklıkların önüne geçer.

Güvenlik: Olası tehditler karşısında korumaya alınan bulut verileri özellikle şirketler acısından son derece güvenlidir.

Gizlilik esası: Güvenlik tedbirleri acısından bulut teknolojileri ile korumaya aldığınız veriler sadece sizin izin verdiğiniz kişilerle paylaşılır. Bunun dışındaki hiç kimse verilerinize erişim sağlayamaz.

Düzenleme fonksiyonu: Bulut sistemine aktarılan her türlü dosya üzerinde oynama yapabilir, gerekli gördüğünüz işlemleri anında halledebilirsiniz. Aynı zamanda bilgisayara indirmeden okuma özelliği de yine bu teknolojinin büyük artılarından biridir.

Erişim kolaylığı: Sadece internet bağlantısına ihtiyaç duyan bulut teknolojisi, ağınızda sorun yaşanmadığı sürece 7/24 kullanılabilir.

 

Bulut Teknolojisi Türleri

Kullanıcısına daha iyi hizmet verebilmesi açısından dört farklı türe ayrılan Bulut teknolojileri, kendi içerisinde farklı bir mimariden oluşur. Buna göre her farklı kitleye hitap edebilecek cloud teknolojisi türleri şunlardır:

Genel Bulut (Public): Kaynakları herkesin kullanımına açık olan bulut teknolojisidir. Başta Google olmak üzere Microsoft, Amazon vb. gibi firmalar bu grup içerisinde yer alır. Tarayıcı üzerinden gerek ücretli gerekse de ücretsiz olarak genel bulut teknolojilerinden faydalanılır.

Özel Bulut (Private): Tek bir kurum ya da kuruluşun sahip olduğu teknolojik sistemdir. Kuruluşun yönettiği bu haklar sadece o kuruluşa ait izin verilen kişilerin erişimine sunulur. Genellikle büyük şirketler bu tarz bulut teknolojileri kullanır.

Hibrit Bulut (Hybrid): Karma bulut olarak da anılan bu teknoloji, genel ve özel bulutun arasında paylaşım sağlayan bir sistemdir. Oldukça gizli ve güvenlik gerektiren durumlarda kullanılır.

Topluluk Bulutu (Community): Ortak kullanıcıları bulunan birden fazla şirketin veri paylaşımında tercih ettiği teknolojidir. Devlet kuruluşları buna örnek verilebilir.

 

Bulut Teknolojisi Hizmet Modelleri

Üç ayrı kategoriyle karşınıza çıkacak olan Bulut teknolojileri, birbirine eklenerek ilerler. En üst seviyeye ulaşan hizmet modelinde ise işletmelerin iş yükü başta olmak üzere pek çok alanda kolaylık elde ettiği gözlemlenir. Buna göre bulut teknolojisi hizmet modelleri şunlardır:

laaS: Bir alt yapıdır ve kullandığınız zaman ödeme yapmanıza olanak sağlar. Bir bakıma bulut teknolojilerinden kiralama yapılmadır.

PaaS: Platform olarak hizmet verir ve genel mantığı inşa etmek üzerine kuruludur. Bu hizmet modelinde yazılım, mobil ve web uygulamalar gibi pek çok alan için altyapıya gerek duyulmadan geliştirmeler yapılabilir.

SaaS: Paket yazılım olarak sunulan bu hizmet kullanan kişilerin daha önceden belirlediği uygulama, program vb. kaynakları internet üzerinden kullanabilmesini sağlar.

 

 

Popüler Bulut Teknolojisi Servisleri

Teknoloji çağının nimetlerinden faydalanmak isteyen şahıs ya da şirketlere sunulan bulut teknolojileri, ücretli veya ücretsiz olarak karşınıza çıkabilir. “Günümüzde kişiler tarafından en çok tercih edilen bulut teknolojileri nelerdir?” listeleyecek olursak, şu uygulamalar öne çıkar.

Google Drive,

Apple İCloud,

Amazon Drive,

Box,

Yandex Disk,

iDrive,

Dropbox.
Spel apk Download
apk indir 

Computer & GSM

APK INDIR  
Her dilden Her telden 
Spel apk Download

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook Yorumları