İnsan idrarından telefon şarj edebilen sistem geliştirildi

TELEGRAM
0/5 Oylar: 0
Bu uygulamayı bildir

Tanım

İnsan idrarından telefon şarj edebilen sistem geliştirildi

Birleşik Krallık merkezli Bristol Robotik Laboratuvarı’nda çalışan araştırmacılar, yenilenebilir güç kavramını yeni bir boyuta ulaştırdı. İnsan atıklarını elektriğe dönüştürebilen bir pak güç yakıt hücresi geliştiren araştırma takımı projeye “Pee Power” (Çiş Gücü) ismini veriyor.

Akıllı telefon şarj etmek gayesiyle kullanılabilen sistemin günün birinde meskenlerin elektrik muhtaçlığını gidermesi de hedefleniyor.

5 kişinin idrarından 300 W/h elektrik üretildi

Pee Power projesi iki yıl evvel İngiltere’de gerçekleştirilen Glastonbury şenliğinde gösterildi. Şenlik kapsamında, belirlenen pisuara 5 gün boyunca çişini yapan insanların toplam idrarından 300 W/h elektrik üretildi. Bristol Robotik Laboratuvarında misyon yapan Dr. Loannis Leropoulos mevzuyla ilgili açıklamasında şunları aktardı:

“Beş gün boyunca pisuara gelen insanların idrarı, 300 Watt/saat elektrik üretmemizi sağladı. Bir öteki deyişle; tek Watt’lık ampulü 300 saat, 10 ampulü ise 30 saat çalıştırma imkânımız oldu.”

Mikrobiyal yakıt hücreleri ismi verilen, pil gibisi blok sistemiyle çalışan projede, blokların mikrop isimli küçük canlılardan oluşan kolonilerle doldurulması sağlanıyor. Bu mikroplar, idrardaki hususları kimyasal kesimlere ayırıyor ve çoğalıyor, bu sayede küçük ölçülerde elektrik üretebiliyorlar.

İnsan idrarından telefon şarj edebilen sistem geliştirildi

Sistemin telefon şarj etme dışında, bir konutun tamamının elektrik gereksinimine yetecek formda güç üretimini sağlaması hedefleniyor. Paylaşılan bilgilere nazaran, bir insan günde ortalama 2-2.5 litre ortasında sıvı dışkı üretiyor. Bu da aile üyelerinin toplamı düşünüldüğünde bol ölçüde güç kaynağı manasına geliyor. Dr. Loannis Leropoulos tahlilini şöyle paylaştı:

“Örnek vermek gerekirse, beş kişinin yaşadığı bir konutta 10 ila 12 litre idrar üretilecek demektir. Bu, ölçekli bir mikrobiyal yakıt hücresi sisteminin daima olarak elektrik sağlaması için kâfi olacaktır.”

Daha evvel dışkıyı sanal paraya dönüştüren proje de geliştirilmişti

İnsan atıklarını ‘değerlendirme’ fikri yalnızca Pee Power projesiyle sonlu değil. Güney Kore’de bir etraf mühendisi tarafından tasarlanan tuvalet, insan dışkısıyla yeşil güç üretebiliyor. Tuvaletin her kullanımı, bir kitap yahut kahve olarak geri dönüyor. Ggool isimli sanal para ünitesi geliştiren mühendis Cho’nun yarattığı sistem, dışkılama sonucunda şahsa 10 Ggool parası kazandırıyor. Paranın geçtiği yerleşkede dilediğiniz eseri satın alabiliyorsunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Facebook Yorumları